In Algemeen

Op dinsdag 3 juli speelt GFC net als vorig jaar zomer een oefenwedstrijd tegen het eerste elftal van FC Twente. Wij blikken vast vooruit naar die wedstrijd met Eddy Achterberg, clubicoon en ambassadeur van FC Twente.  

Het 110-jarig bestaan van GFC werd vorig jaar mooi ingeluid met een dubbel bezoek van FC Twente aan Sportpark Heeckeren. De goede organisatie, mooie grasmat en gezelligheid bij GFC deed de Tukkers besluiten dit jaar weer naar Goor af te reizen. Het is voor FC Twente de eerste wedstrijd in aanloop naar een seizoen in de Jupiler League. 

Dat ging vroeger anders vertelt Eddy Achterberg, 71 jaren jong en nog altijd werkzaam bij FC Twente als ambassadeur. Achterberg speelde in het verleden tien jaar voor de Tukkers en kwam ook voor DOS (het huidige FC Utrecht) en FC Groningen uit. Tussen ’67 en ’76 ging Achterberg ook met Twente de regio in, maar dan als afsluiter van een seizoen.

“Dat gebeurde in de laatste weken voor de vakantie, na de laatste wedstrijd in de competitie. Kermiswedstrijden noemden we ze, in Emmen of Varsseveld. Het hele dorp kwam er op af en soms stond er zelfs een feesttent. Het waren echt geweldige potjes die meer draaiden om de gezelligheid dan de wedstrijd zelf.”

Dat is nu wel anders weet Achterberg. “In al die jaren is het voetbal flink geprofessionaliseerd, en de jongens spelen ook een langer seizoen. Dus na de laatste wedstrijd is er eerst een vakantie voordat de voorbereiding weer begint. En dan gaan we traditioneel de regio in. Mooi voor de clubs in de plaatsen om ons heen en goed voor de selectie om weer wat conditie op te bouwen.”

Het voetbal gaan nu ook een stuk sneller dan in de jaren 60 en 70, zegt het clubicoon van Twente. “Voetballen is nu zo intensief. Ik hoor mensen wel eens zeggen: ‘vroeger was alles beter’. Nou, de jongens zijn nu een stuk sterker en sneller. Als ik wedstrijden van toen kijk dan lijkt het wel slow-motion, haha. Maar ze trainen nu ook een stuk meer dan toen.”

 

Achterberg was (assistent)trainer bij FC Twente, Roda JC, Schalke 04 en Red Bull Salzburg, lang als rechterhand van Huub Stevens. Ook als trainer ging de Tukker de regio in om te spelen tegen plaatselijke ploegen. “Als trainer heb je een andere kijk op zo’n wedstrijd. Je probeert de conditie van de jongens op poten te zetten, het verloop van de wedstrijd heeft daar invloed op. Ons motto was dan ook: snel op 1, 2, 3 tegen 0 komen zodat je de wedstrijd open breekt. Als het na de rust nog 0-0 staat gaat een amateurclub toch hopen op een gelijkspel en gaat verdedigen, en dan krijg je een wedstrijd op één helft. Met alle respect natuurlijk, maar dat helpt de jongens van een veel betere ploeg niet zoveel.”

Ook tegen GFC is dat motto het devies. Maar Achterberg weet dat het anders zal zijn dan vorig jaar, nadat FC Twente nog netjes zevende eindigde in de eredivisie. Het werd toen 0-8 voor FC Twente, en vooral de tweede helft had GFC het zwaar. “Hoe het team van Twente er komend jaar uit ziet weten we nog niet, dat wordt een belangrijke kwestie. Er zullen nog wel jongens weg gaan na de degradatie, en ik hoop dat er nog een paar bij komen”, zegt Achterberg die er zelf op 3 juli niet bij kan zijn. “Ik krijg een nieuwe heup dus zal nog wel in bed liggen..”

Dat vindt de ambassadeur jammer, vorig jaar genoot Achterberg van de ambiance in Goor bij het duel tussen FC Twente en Espanyol. “Een mooi sportpark en een mooie rechtopstaande tribune met goed overzicht op het veld. Leuk dat het in juli waarschijnlijk weer helemaal vol zit.”

Vol zit het volgend jaar ook bij FC Twente, dat al 15.000 seizoenkaarten verkocht. “Daar ben ik enorm trots op”, zegt Achterberg die als ambassadeur veel in contact staat met zowel supporters als sponsoren. “Het is onvoorstelbaar hoe de mensen meeleven, heel mooi.” Een voorspelling voor het komende seizoen durft ‘De Keu’, zoals Achterberg ook wel werd genoemd, niet te doen. “Het belangrijkste is direct promoveren.”

GFC – FC Twente

Dinsdag 3 juli om 19:00 uur

Sportpark Heeckeren

Ticketverkoop: Primera ‘de Bandijk’ en The Read Shop Goor en 3 juli aan de kassa

Recent Posts
X